Olika typer av mammagrupper

Att vara med i en föräldragrupp som nybliven mamma kan vara ett bra stöd och en chans att träffa nya vänner i samma situation. Pappor får såklart också vara med i föräldragrupper, men det vanligaste är att mamman stannar hemma med barnet först, om barnet ammas men också för att mamman ska hinna läka efter förlossningen.

Mammagrupper på nätet

Barnavårdcentralen, BVC, brukar erbjuda mammagrupper men idag finns också möjligheten att hitta mammakompisar på internet. På flera av de stora föräldrasiterna på nätet finns det, redan innan barnet föds, grupper att gå med i, t.ex. ”vi som ska föda barn i juli 2018”. Där följs man åt redan under graviditeten och kan byta tankar och känslor med varandra. När sedan barnen är födda kan man bestämma träff i verkligheten, t.ex. på ett café i början. Det kan vara en lite speciell känsla att träffa någon man bara pratat med på internet tidigare men ses man på ett publikt ställe, mitt på dagen är det tryggt och roligt. Därefter, när man lärt känna varandra lite mer, kanske man ses hemma hos någon.

Mamma boot camp

En annan typ av mammagrupp kan vara en sådan som skapas kring träning. För mammor som gillar att träna utomhus finns t.ex. ”mamma boot camp” där man tränar tillsammans i skogen medan barnen åker eller sover i barnvagnar precis i anslutning till träningsgruppen. Träningen är inte riktigt som military training utan utvecklad för att skonsamt bygga upp mammakroppen igen efter förlossningen. Tränarna är erfarna inom området uttänjda magmuskler, träning av bäckenbotten och annat som kan behöva bevakas när man fött barn.

Under härligt avslappnad träningsform, utomhus med endorfiner i kroppen är det lätt att få nya vänner samtidigt som man kommer i form. Kanske blir ens mammaträningskompisar också promenad- eller fikakompisar, eller rentav vänner för hela livet även när bebisarna vuxit upp till tonåringar?