Att vara mammaledig

Att bli förälder, särskilt för första gången, är en omtumlande upplevelse. Redan innan barnet är fött har halva graviditeten gått åt till att lära sig saker, om mammakroppen, om mödravård, hur man väljer barnvagn, hur man köper babyskydd till bilen och kanske vad man behöver till bebisen i form av blöjor och kläder och leksaker och annat. Goda råd kommer ombedda eller oombedda från höger och vänster så fort folk ser en stor gravid mage och tillsammans med graviditetshormonerna kan det kännas nästan oöverstigligt att tänka en enda klar tanke.

Att tänka på som mammaledig

När barnet väl är fött är det också en del att tänka på. Det viktigaste är dock att ta det lugnt och njuta. Det mesta går att ordna även efter att barnet är fött, så stressa inte.

På den här sidan kommer några tips om vad man kan tänka på när man är mammaledig. Dels får man tips om roliga aktiviteter som man kan göra tillsammans med sin bebis, som t.ex. babysim, dels beskrivs det hur man kan hitta mammagrupper och vad man kan göra som medlem i en mammagrupp.

Att göra under ledigheten

Här finns även några råd om vad man kan, men inte behöver stressa med att tänka på att göra under mammaledigheten. Några viktiga saker som att få igång föräldrapenning från Försäkringskassan samt skaffa barnförsäkring beskrivs.

Viktigt är också att tänka på sin egen nya lilla familj. Våga be om hjälp och våga säga ifrån till visserligen välmenande, men kanske lite för nyfikna, släktingar och vänner som vill komma och hälsa på bebisen innan familjen hunnit läka och återhämta sig efter förlossningen.

Egentid

Sist men inte minst får man som mamma (och även som pappa såklart) njuta av föräldraledigheten och passa på att ta sig lite egentid medan man ammar, matar eller sitter ”fast” i soffan med ett sovande litet knyte i famnen. Kanske sträcktitta på en härlig TV-serie eller spela på onlinecasino?