Babysim

När man fått en ny liten familjemedlem har man troligtvis ganska fullt upp med att bara lära känna sitt barn, vänja sig vid att vara förälder och att ta hand om det lilla barnet. Man ska byta blöjor, mata, prata och kanske börja leka lite så småningom. Det blir också en hel del tvätt i form av babykläder, filtar och handdukar att ta hand om.

Men när man fått lite koll på tillvaron och läkt ihop efter förlossningen vill man kanske hitta på lite roliga saker under mammaledigheten. Det finns massor att göra för mammor och bebisar. Några tips finns nedan.

Babysim

Att lära barn att röra sig i vatten är en bra grund för att barnet så småningom ska kunna lära sig simma. På många ställen ordnas babysim, antingen i privat regi eller i kommunala badhus, dit föräldrar och barn kan gå för att barnet ska vänja sig vid vatten. Vattnet i babysimbassänger är varmare än vanligt eftersom bebisar lättare fryser. I en trygg förälders famn får barnet känna på vattnet, vara med och sjunga/lyssna på sånger och prova några badleksaker. Alla barn gillar inte babysim men det behöver inte betyda att barnet inte kommer att älska vatten när det blir äldre.

Öppna förskolan

Vill man stimulera barnet utan att vara i vatten kan man gå till närmaste öppna förskola. Öppna förskolan är som ett stort lekrum anpassat för småbarn. Här kan barnet träffa andra små kompisar och mammor och pappor kan träffa andra föräldrar. Framförallt för nyblivna föräldrar är detta jättebra eftersom man både får umgås med andra vuxna, vilket kan vara lite svårt när man är föräldraledig, och dessutom vuxna som är intresserade av att prata om småbarnsfrågor och är i samma livsfas som en själv.

På öppna förskolan kan man oftast fika och det brukar finnas möjlighet att värma barnmat eller amma.