Att tänka på som mammaledig

När man nyss fått barn och är mammaledig kan tillvaron i början kännas ganska omtumlande. Tillsammans med sömnbrist, hormoner och att man fått en ny liten person i familjen kan det göra att man inte riktigt vet vad man behöver tänka på som mammaledig.

Egentligen är det inte heller så mycket mer man måste göra än att, som mamma, eventuellt kurera sig efter förlossningen, och se till att föräldrapenningen kommer igång. Här kommer två tips som man kan tänka på när man är mammaledig.

Föräldrapenning

För att få föräldrapenning anmäler man till Försäkringskassan att man ska vara föräldraledig och när barnet beräknas födas. Man behöver också ett intyg från sin arbetsgivare om vilken inkomst och arbetstid man har. Detta kan företagets personalavdelning eller ens chef hjälpa till med. Man kan få hjälp av Försäkringskassan med hur man anmäler att man vill ha föräldrapenning.

Precis när barnet är fött kan pappan vara hemma samtidigt som mamman så att man tillsammans kan hjälpa till med barnet och vänja sig vid den nya familjen. Har mamman gjort kejsarsnitt blir hon oftast inte sjukskriven, utan pappan behöver då ta föräldradagar för att hjälpa både mamma och barn.

Barnförsäkring

En viktig sak att ta tag i när den värsta sömnbristen lagt sig är att skaffa en försäkring för barnet när det gäller sjukdomar och olycksfall. Att välja barnförsäkring kan vara en riktig djungel så det är värt att ta tid på sig och verkligen läsa igenom de villkor och priser som gäller. Olika sjukdomar täcks i olika barnförsäkringar och beloppen för invaliditet, ersättning vid sjukhusvistelse o.s.v. är också olika i olika försäkringar. Det är därför viktigt att inte bara ta första bästa försäkring utan passa på att läsa in sig. Ett tips är att fråga andra föräldrar som nyligen valt barnförsäkring hur de tänkt och gjort så får man lite hjälp i valet.