Några tips till en mammaledig- men lyssna inte på alla!

En nybliven familj är oftast både glad men också trött. Mamman behöver återhämta sig efter förlossningen och pappan behöver också vila efter den stora upplevelsen.

Det kanske känns som om man måste göra en massa saker när man är mammaledig, men det viktigaste är faktiskt att verkligen njuta av den härliga första bebistiden – ta det lugnt!

Här kommer några tips för en lugn start på mammaledigheten:

Mat

Maten kan vara lite klurig att få till i början, till barnet, men även till föräldrarna. Gör det så enkelt som möjligt! Köp hem färdigmat om ni är för trötta för att laga mat, utan dåligt samvete. Förbered gärna mat till dagen efter som går lätt att äta, gärna med en hand. Att ställa sig och laga mat med en bebis i famnen är inte lätt. Den tidigaste, tuffa men roliga babytiden är kort och det kommer att finnas tid att laga lyxmat så småningom.

Besök

Släkt och vänner vill såklart komma och hälsa på bebisen genast, men som nyförlöst mamma och nybliven pappa kanske man inte orkar städa och ordna fika eller ens ta emot besökare. Det är tillåtet att säga nej tills man orkar! Under vinterhalvåret ska man dessutom vara försiktig med besök p.g.a. RS-virus som kan vara farligt för små barn, så inga sjuka eller ens förkylda besökare! När man besöker nyblivna föräldrar bör man faktiskt enligt vett och etikett ta med mat eller fika eftersom föräldrarna har fullt upp. Var inte rädd att be om hjälp. Det är troligen ett kärt besvär för besökarna!

Goda råd från andra

Sist men inte minst ska man inte heller lyssna för mycket på andra människor, utom möjligtvis BVC och läkare. Det finns inga som får så många goda råd som nyblivna föräldrar. Men alla barn och föräldrar är olika, så bara för att mor- och farföräldrar eller vänner eller okända damer på busshållplatsen gjorde på ett visst sätt med sina barn så betyder det inte att rådet fungerar för alla barn. Lita på det egna omdömet, föräldrarna känner sitt barn bäst. Ta hjälp av proffs från BVC eller barnläkare när det behövs!