Att tänka på när man är mammaledig

När man är nybliven mamma, särskilt för första gången, känns det kanske som om det är väldigt mycket att tänka på. Men när man fått ordning på det viktigaste, d.v.s. föräldrapenning och gärna barnförsäkring, är det inte så mycket man absolut måste göra.

Det viktigaste att tänka på är att njuta av sin lilla bebis och att ta hand om sig själv och om varandra som föräldrar, för mår familjen bra går det mesta bra.

Praktiska saker kring barnet får man jättebra hjälp med från BVC, barnavårdscentralen, dit man går regelbundet med sitt barn för kontroll av längd och vikt samt för vaccinationer. Man kan även ställa alla frågor man behöver ställa kring barnet. Första gången kommer BVC hem till en, när barnet är nyfött.

Dock kan man gärna tänka på att börja med lättare träning när man är mammaledig om man vill.

Träning efter förlossningen

En mammakropp efter förlossningen, oavsett om man fött naturligt eller via kejsarsnitt, behöver tid på sig att återhämta sig. Att bära bebisen och alla saker som ett barn behöver i form av blöjor, mat och annat, kräver att man är hyfsat stark. Dessutom vill man kanske ha ork att leka och busa med barnet.

Att träna är därför viktigt för att man ska komma i form och må så bra som man kan. Dock ska inte huvudsyftet med träningen vara att gå ned i vikt. Det är viktigt att man inte fokuserar på sina graviditetskilon och känner sig tjock. Dessa kilon försvinner om man ammar eller naturligt om man äter sunt och rör på sig.

När man börjar träna ska man höra med sin barnmorska på MVC (mödravårdscentralen) att allt ser ok ut. Därefter ska man börja lugnt med promenader och så småningom, när kroppen orkar, gärna lättare styrketräning, särskilt för mage och rygg eftersom magmusklerna varit uttänjda under graviditeten.