Mammagrupper

Som nybliven förälder har man ofta många frågar och tankar kring både praktiska saker och hur man bör vara som förälder. En del frågor kan man ta med barnavårdscentralen, BVC, men vissa frågor kanske man vill ta med andra föräldrar med barn i samma ålder.

Många flyttar också till något större boende när man får barn och då kanske man inte känner så många i sitt nya bostadsområde. Dagarna hemma med bebisen kan därför bli lite ensamma ibland. Även om man bor kvar kanske de flesta av ens vänner jobbar på dagarna.

Mammagrupper på BVC

För att hjälpa nyblivna föräldrar både med kunskap och vänner brukar de flesta barnavårdscentraler erbjuda mammagrupper som träffas ett visst klockslag varje vecka. Under dessa träffar brukar barnsköterskan berätta om viktiga saker kring bebisar och barn. Exempel på teman för träffarna kan vara tandhälsa – hur sköter man de första tänderna och lindrar besvär när tänderna kommer upp? Hur gör man med amningen? Andra viktiga frågor kan vara t.ex. kring hur man barnsäkrar hemmet, första hjälpen för små barn och annat matnyttigt.

När informationen från BVC är klar brukar det finnas tid för frågor från föräldrarna och även lite tid att umgås och fika för den som vill det. Ett tips för att hitta nya vänner kan vara att ta kontakt med dessa mammagrupper. Kanske kan man börja med att promenera tillsammans från BVC om man ska åt samma håll när man går hem?

Öppna förskolan

Även på Öppna förskolan brukar det ibland anordnas föräldragrupper. Det är frivilligt att gå dit och vara med men även här är det skönt att träffa andra föräldrar med barn i samma ålder. Man kan tillsammans glädjas åt barnens framsteg och bus och att barnen kanske har glädje av varandra även om bebisar inte är jättebra på att leka ihop med andra barn förrän de är lite större. Diskussionsämnena behöver självklart inte bara röra sig kring barn. Många har hittat sina bästa vänner i mammagrupper och dessa förblir ens vänner långt efter att barnen vuxit upp.